Dr. Wolff Linola protektivni balzam


Sa Dr. Wolff kozmetikom sam se prvi put srela pre sigurno deset godina i to kroz čuvenu Simplex toniranu kremu. Tada je izgledala drugačije i drugačije se i zvala a danas meni više uopšte nije jasno šta se tačno desilo sa samom kompanijom i da li Dr. Wolff i dalje proizvodi Simplex liniju? Izgleda da ne. Ali danas ne govorimo o toj liniji, već o Linoli, sa kojom sam se prvi put srela ove godine.


Ova linija medicinske kozmetike je namenjena suvoj i upaljenoj koži i, kako se može saznati na netu, stvorena je daleke 1938. Bazirana je na linoleinskoj kiselini koja treba da podrži prirodnu regeneraciju kože i da štiti od gubitka vlage. Meni ih je preporučila moja doktorka dermatolog a išlo mi je i na ruku to što su se tokom decembra i januara mnogi Linola proizvodi mogli kupiti sa većim popustom, što sam ja, naravno, iskoristila 😊


Prvo sam isprobala Linola Gamma kremu, ali o njoj ću drugi put. Protektivni balzam, o kojem vam danas pričam, je namenjen zaštiti kože od suvoće i osipa. Najviše ga preporučuju za pelenski osip. Ja sam ga kupila zbog zaštite moje atopične kože ruku od hladnoće i zbog već narušene hidro-lipidne barijere, koja je, između ostalog, izazvala ekcem.

Linola protektivni balzam

Plastična tuba od 50 ml je upakovana u kartonsku kutiju u kojoj je još i papir sa detaljnim opisom proizvoda, što je karakteristično za Linolu. Cena varira od apoteke do apoteke i kreće se negde oko 1000-1100 dinara. Zelena apoteka je imala popust od 30% celog januara pa sam ovaj balzam platila 740 dinara.

Ispod poklopca je zaštitna alu-folija koja nam garantuje da proizvod nije otvaran i da balzamu nije krenuo rok, što ću uvek pohvaliti.

Tekstura samog balzama sam mislila da će biti čvrsta (kao što je Lipobase Repair, sa kojom ću dosaditi i bogu i narodu 😀) ali nije. Balzam na dodir postaje mek i lako razmaziv, pa se relativno brzo upije u kožu, ostavljajući onaj vlažnjikavi osećaj neko vreme, što ja volim jer mi dokazuje da se krema nije samo upila a površina ostala suva, već i da neko vreme ostaje na rukama, štiti i hidrira. Od kada imam ekcem, ja stvarno volim emolijentne kreme, jer osim što su ruke nahranjene, one i sijaju neko vreme  😊

Sam balzam nema miris ili bar nikakav specifični, kao i skoro svi dermo-kozmetički proizvodi. Dovoljna je mala količina da se bogato namažu ruke.

Linola protektivni balzam

Međutim, kako je moja hidro-lipidna barijera već dobrano narušena i stalno je na udaru vode jer htela-ne htela, dlanovi moraju da prođu kroz vodu više puta dnevno, ovaj balzam ne uspeva da se samostalno bori sa vodom, čistačima (jer iako ne koristim više sapune za pranje ruku, ipak dok npr. perem kosu, dlanovi su opet u kontaktu sa nekim sulfatima i sl.) i, trenutno, vremenskim uslovima, koji ove godine i nisu toliko strašni.

Sve u svemu, moja dosadašnja iskustva mi govore da je negde najbitniji čistač koji vam odgovara više od svih ostalih (kod mene se najbolje pokazao Lipikar tečni sindet). Kod ostalih čistača, delovi kože gde izbija ekcem, već u prvom minutu totalno dehidriraju najvidnije moguće, pa je negde najbitnije odmah reagovati da do toga ne dođe. Meni u zadnje vreme odgovara da odmah nakon pranja i sušenja, na te delove nanesem ili CocoShea Choco Moco puter ili obično ricinusovo ulje. Dakle nešto na bazi ulja. Ne čekam da se upije, nego preko toga, na cele ruke, namažem neku tako masnu mazalicu, kao što je ovaj balzam. Eventualno dodam još neki sloj, ako ruke u nekom periodu počinju da budu suve. I to bi bilo to 😊

Moj neki zaključak je da treba da dovedem u red vlagu i masnoću mojih ruku, a kako ću to uspeti - ne znam 😊. Jednom kada se koža dovede u red, logika mi govori da će ovakve mazalice biti dovoljne za njeno održavanje, bez prekidanja korišćenja čistača namenjenih atopičnoj koži. Ali o tom - po tom. Sada mi je bitno da sprečim pojavu ekcema i da mi koža ne odlazi toliko u minus, posle svakog pranja ruku. Ali i da potrošim sve ovo što sam nakupovala 😊


Proizvođač kaže da ovaj balzam štiti i od vode i da stvara dugotrajni film na koži. Sve je to diskutabilno jer zavisi i od tipa vaše kože, čistača i, na kraju krajeva, dela tela koji štitite.


Po sastavu vidimo da je balzam skroz na bazi glicerida koji su zaduženi za taj okluzivni i emolijentni deo. Tu se još i poliglicerini na bazi biljaka ali i ekstrakt korena đumbira, što me je baš izenenadilo! Kako Linola nije prirodna kozmetika, sastav je skroz dobar i nema mu se šta posebno zameriti.

Utisci nakon potrošenog proizvoda su na ovom linku.

➱ DA LI STE PROBALI NEŠTO IZ LINOLA LINIJE?
➱ KAKVI SU VAŠA ISKUSTVA?


Podelite:

0 komentara